cnc-svarvning

Metallbearbetning

CNC-svarvning

När man jobbar med cnc-svarvar så innebär det en högre precision och ett snabbare tempo. Idag finns det många svenska verkstäder som helt gått över till cnc-svarvning för att minska kostnaderna och öka volymen av komponenter som produceras. Den här tekniken innebär att svarven är datorstyrd av ett styrsystem som kan anpassas precist till den komponent som man vill ta fram. Dessutom är cnc en utmaning för de som jobbar med metallbearbetning, och den här tekniken kräver mer av en operatör samtidigt som den ger möjliget till utveckling och innovation.

En automatisk process
Det som gör cnc-svarvningen i metall så unik är att detta är en fullkomligt automatisk process. Man kan använda en maskin till att ta fram en komponent som kräver flera steg från stång till färdig del. Det hela kan se mycket enkelt ut när maskinen jobbar och spottar ut färdiga skruvar, beslag och avancerade metallkomponenter, men det är klart att det ligger oerhört avancerad teknik och programmering bakom detta. Genom ett styrprogram så programmerar man cnc-svarven till att ta fram komponenten. Varje maskin kan ta fram många komponenter snabbt och utan uppehåll vilket gör att man i praktiken kan låta maskinen jobba dag och natt och därmed ta fram stora volymer på kort tid.

Moderna produktionslinjer
När man besöker en modern verkstad som jobbar med cnc-svarvar så slås man av hur rent och snyggt det ser ut. Den gamla känslan av metallverkstad är som bortblåst då man ser snygga maskiner som jobbar tyst och rent. Detta beror förstås på att de nya cnc-svarvarna jobbar invändigt. Man kan fortfarande öppna delar för att ta sig in i maskinen, men då allt fungerar som det ska så kan en modern produktionslinjer se ut som ett antal lådor som matar ut de mest fantastiska detaljer. I en verkstad kan man styra upp produktionslinjer så att de jobbar samtidigt med olika komponenter som kan tillhöra ett och samma projekt. När allt är klart så kan en effektiv montering och paketering ta vid.

Det är mycket spännande att notera vilka volymer man kan uppnå med moderna produktionslinjer med cnc-tekniken. En mindre verkstad med ett tiotal anställda kan ta fram material med en omsättning på miljontals kronor. Detta är en industri som växer eftersom efterfrågan på kostnadseffektiva komponenter bara ökar.

Cnc-operatör
För att kunna driva en verkstad med automatsvarvning så måste man förstås ha en kunnig och erfaren personal. Idag är yrket som cnc-operatör eftertraktat eftersom det innebär stora möjligheter till utveckling. Man kan finna bra utbildningar för cnc-svarvning i Sverige som många gånger leder direkt till ett jobb i en verkstad. En cnc-operatör måste ha förmågan att driva och övervaka en process som innebär fleroperationssvarvning. Det är ju sällan man jobbar själv med svarvningen men varje operatör måste vara duktig på felsökning. De moderna cnc-svarvarna kan drivas med samma styrsystem men ofta så måste operatören sätta sig in i olika system och veta hur maskinen ska hanteras på rätt sätt.


Det är tack vare de duktiga cnc-operatörerna som svarvningen kan fortskrida på ett smidigt och effektivt sätt. De företag som ser till att integrera sin personal så att både säljare och verkstadspersonal förstår arbetsprocessen ger en mycket god service där kunden från start känner trygghet i att resultatet kommer att bli bra.

 


Vill du annonsera här? Kontakta oss.

0371 webb & reklam AB
Dalhemsgatan 4
333 30 Smålandsstenar
Telefon 0371-319 00